Bloggerlar için 5 WordPress Eklentisi
WordPress Eklentileri Neden Önemli?
WordPress, günümüzde milyonlarca web sitenin alt yapısını oluşturan her geçen gün büyüyerek gelişen bir alt yapıdır. Dünyanın en çok kullanılan içerik yönetim sistemi olmasıyla birlikte, ayrıca birçok eklentiye sahiptir. Blog yazarları ihtiyaç duydukları özelliklere göre, eklenti ekleyerek web sitelerini özelleştirebilirler.
WordPress’e, kodlama bilgisi olanların doğrudan kodlayarak eklenti yazabilecekleri gibi, çok basit adımlarla var olan eklentileri kullanabilirler. Eklentiler, web sitenize esnek bir yapı kazandırmakla birlikte, çok fazla kullanımı durumunda siteniz için olumsuz durumlarda oluşturabilir. Aşağıda belirttiğimiz eklentiler, kullanım amacına göre değişse de, genel olarak herkesin kullanması gereken başlıca eklentilerden bazılarıdır:
1. Akısmet Eklentisi:
Bir WordPress sitesi kurulur kurulmaz ilk kurulması gereken eklentidir. Sitenize gelen spam, yorum ve sahte üyelerin önüne büyük bir bariyer çekersiniz. Bu özelliği ile, arama motorları tarafından siteniz ile ilgili oluşabilecek olumsuz izlenimleri ortadan kaldırmaktadır. Bu eklenti bulunmaz ise; her gün onlarca spam yorum ile siteniz dolabilir. Bu yorumlardaki zararlı linklere tıklayan ziyaretçileriniz de olabilir. Hem sitenizin hem de ziyaretçilerinizin güvenliği için, her gün bunları silmek ile uğraşmak yerine doğrudan bu eklentiyi kullanmanız sizin için yararlı olacaktır. Diğer eklentilere göre sitenizde bir yoğunluk yaratmamaktadır. Akısmet eklentisi, kişisel web siteleri için ücretsiz bir eklentidir.
2. Jetpack Ekentisi:
Bu eklenti, WordPress kullanıcılarının ihtiyacı olan çoğu özellikleri içerisinde barındıran, oldukça kullanışlı bir eklentidir. Jetpack ile ihtiyacınız olan neredeyse hemen her eklentiyi tek paket içinde kolayca kullanabilir ve sitenize entegre hale getirebilirsiniz. Eklentiyi kurduktan sonra aktif hale getirmek istediğiniz özellikleri seçmeniz yeterlidir. Bunlar; istatistik, paylaşım butonları, otomatik içerik paylaşma, mobil tema, galeri vb. Bu eklenti ile diğerlerine göre siteniz çok daha hızlı çalışacaktır.
Eklentiyi kurduktan sonra, yapmanız gereken tek şey istediğiniz özelliğin aktif veya pasif olmasına karar vermeniz olacaktır. Bu eklentinin ardından, eklentinin sahip olduğu özelliklere ait farklı eklentiler kurmamanızı tavsiye ederiz. Çünkü; aynı anda blog içeriğinize gelen ziyaretçinin istatistiğini tutacak iki eklenti olması, sitenizin yavaşlamasına neden olabilir. İndirmek isterseniz, buradan indirebilirsiniz.
3. WpSmush Eklentisi:
WordPress sitesinin hızlı çalışması için dosyaların ve içeriklerin hızlı yüklenmesi gerekmektedir. Ayrıca; SEO konusunda sitenize destek sağlamak istiyorsanız bu eklentinin size uygun olduğunu söyleyebiliriz. Bu eklenti, site üzerindeki resim boyutlarını resimlerin kalitesini düşürmeden küçültmektedir. Böylece, hem siteniz hızlı açılır duruma gelir hem de SEO açısından bir tık öne geçmiş olursunuz.
WPSmush eklentisini dilerseniz ücretsiz olarak, dilerseniz PRO versiyonunu ücretli bir şekilde kullanabilirsiniz.
4. Wp3 Total Cache Eklentisi:
Web sitenizin daha hızlı bir şekilde açılması ve ziyaretçilerin bu sayede daha çok sayfayı ziyaret etmesini sağlayan mükemmel bir performans eklentisidir. Sitenize kurulduktan sonra, etkisini çok hızlı bir şekilde gösterecektir. Web siteniz çok daha hızlı yüklenecektir. Bu sayede arama motorları tarafından tercih edilen bir site olabilirsiniz. Sitenizi daha önce ziyaret eden bir ziyaretçi için ise; bu süre oldukça düşecektir. WordPress üzerinde tek bir Cache eklentisi kurmanızı tavsiye ederiz. Aksi halde aynı anda çalışan eklentiler sunucu tarafında yoğunluğa sebep olacağından sitenizde aksaklıklara sebep olabilir. İndirmek isterseniz, buradan indirebilirsiniz.
5. All in One SEO Pack Eklentisi
All in One SEO Pack eklentisi, WordPress sitenizin arama motorları tarafından daha üst sıralarda yer alması ve kullanıcıların kullanımı sırasında kolaylık sunması özelliği ile, oldukça avantajlıdır. Yani, SEO konusunda tüm içeriği tek bir pakette size sunar. (Başlık, Açıklama, Anahtar Kelimeler). Eklentiyi kurduğunuzda belirli sabit ayarlar ile karşılaşacaksınız. Sizler bu ayarlar üzerinden işlem gerçekleştirebilirsiniz.
Eklenti kendi içerisinde uyumlu olan diğer birçok özelliği de beraberinde getirir. Bunlar; site haritası, sosyal medya meta tag vb. Siteniz içerisinde kodlama ile gerçekleştirdiğiniz işlemleri, tekrar bu eklenti üzerinden aktif hale getirerek web sitenizi yormamalısınız. Bunun yanı sıra, sitenizin ihtiyacı olan sayfa başlık ayarları ve link ayarları ile ilgili düzenlemelerinizi yapmanızı öneririz.
All in One SEO Pack eklentisi sadece genel kontrol ayarları dışında sitenizin performansı ile ilgili düzenlemeler için ayarlar barındırmaktadır. Sitenizin mevcut durumu ile ilgili bilgi almak için de oldukça yararlı bir eklentidir.
Bir önceki yazımız olan WordPress Panelde Bağlantılar başlıklı makalemizde link menüsü görünmemesi hakkında bilgiler verilmektedir.
[…] önceki yazımız olan Bloggerlar için 5 WordPress Eklentisi başlıklı makalemizde WordPress ‘in en yararlı eklentiler hakkında bilgiler […]
[…] önceki yazımız olan Bloggerlar için 5 WordPress Eklentisi başlıklı makalemizde en iyi wordpress eklentileri hakkında bilgiler […]