Dmoz Dizini
Dmoz Dizini
Dmoz Dizini kısaca web listeleme sitesidir. Açılımı The Open Directory Project olan Dmoz Netscape tarafından 1998 yılında başlatılan bir dizindir. Web sitelerini sınıflandırır ve inceler. Ücretsizdir ve google tarafından desteklenir. Dmoz dizini diğer bir değişle web arşividir. Dünyanın bilinen en önemli motorları veri alışverişinde de bu sitedeki dizinlerden faydalanırlar. Ayrıca bu arama motorları reklam pazarlaması için avantajlı bir durumdur. Dmoz internetteki bilgi kirliliğinden arınmak için kurulmuş bir oluşumdur ve pagerank değeri 8’dir. Dmozu diğer dizinlerden ayıran özellikler evrensel olması ve alanında öncü olmasıdır. Dmoza eklenen siteler daha hızlı fark edilir.
Dmoz da kayıtlı olmak bir nevi birçok ünlü arama motoruna da kayıtlı olmak demektir. Dmoz dünyanın en kaliteli ve en yararlı sitelerini kullanıcılara sunar. Sizde web siteniz için ziyaretçi eksikliği duyuyorsanız bu dizinlere web sitenizi ekleyebilirsiniz. Eğer Dmoza kayıt olmak gibi bir düşünceniz varsa öncelikle sitenizin kategorisini belirlemelisiniz ve kayıtlı olan sizin kategorinizdeki sitelerin Dmoz’a nasıl kaydolduklarını incelemelisiniz. Bu inceleme doğrultusunda sitenizi dmoz a kayıt için hazırlayabilirsiniz. Dmoz dizini için diğer bir durum ise web sitenizin yapım aşamasında veya tamamlanmamış olmaması gerekmektedir. Profesyonelce hazırlanan bir sitede dmozun dikkatini çekecektir. Dmoz dizini sitenize daha fazla ziyaretçi çekecektir. Burada önemli olan Dmoz editörlerinin, sitenizi kurallara uygun bulmaları ve fark etmeleridir.
Dmozu yöneten editörler gönüllülük esasına göre bu görevi yürütür. Editörler siteleri detaylarına kadar incelerler ve ayıklama yaparlar. Eğer site kurallara uygun bulunursa onaylanarak dizinlerde yayınlanmaya başlanabilir. Ancak Dmoz dizini içerisinde yer almak o kadar da kolay değildir. 3-6 ay onaylanma süreci bekleyen yayıncılar vardır. Ayrıca onaylanması kesinlik arz etmez. Kabul ya da ret sitenizin kötü ya da iyi olduğu anlamına gelmez. Sitenizi kontrol edip yeniden başvurduğunuzda belki de onaylanabilir. Ret ve kabul durumu e-posta adresinize gönderilen bir maille bildirilir. Kısaca Dmozun amacı internetteki gereksiz bilgi kargaşasının içinden temiz ve doğru siteleri seçip kullanıcıya sunmak ve web siteleri içinde yükselme fırsatı tanımaktır.
Bir önceki yazımız olan Dmoz Kayıt başlıklı makalemizde dmoz kayıt hakkında bilgiler verilmektedir.
[…] önceki yazımız olan Dmoz Dizini başlıklı makalemizde dmoz dizini hakkında bilgiler […]