Robot.txt Analizi Ve Hataları Tespit Etme
Robot.txt Analizi Ve Hataları Tespit Etme
Robot.txt Analizi Ve Hataları Tespit Etme çalışmaları için arama motorları örümceklerinin sitenizde sağlıklı bir indeksleme yapması gereklidir. Bunun için kullanabileceğiniz en verimli ve sonuç odaklı analizler arasında Robots.txt dosyaları yer almaktadır. Bu analizde arama motorları tarayıcılarınız üzerinden bazı alanlara erişmesini istemeyebilirsiniz. Bu kullanımlar sitenizin kök dizininde kullanılır. Aynı zamanda bu kullanımlar küçük bir komut setine sahiptir. İşleyişe baktığınızda ise protokol olarak robotların bu araç ile engellendiğini görebilirsiniz. Genel olarak baktığımızda Google botları bu dizinde kılavuz bir dosya bulmaktadır. Arama motorları ilk olarak bu alanı ziyaret eder. Eğer Robots.txt dosyanız bulunmuyorsa arama botlarının bazı kodlarınızı görmesi kaçınılmaz olacaktır. Ve esas bu şekilde yapılacak indekslemelerde hangi alanların oluşacağı belli olmayacaktır.
Bu dosyalar içerisinde iki farklı değişken kullanılmaktadır. Birincisi User- agent olmakta ve Google botunun adı bu kısımda yer almaktadır. İkincisi ise Disallow olmaktadır. Bu alanda ise botun yapacağı indeksleme de izin verilen alanlardaki komutlar yer alacaktır. Bu dosyanın oluşturulması çok önemlidir. Bu alanda yapılacak küçük bir hata bile sitenizin yanlış yanlış bir şekilde indekslenmesine neden olacaktır. Bu nedenle de Robot.txt analizi ve hataları tespit etme çalışmaları çok önemlidir. Hataların tespit edilmesi için kullanılan bu analiz çalışmaları ile oluşması muhtemel sorunların çok daha etkili bir şekilde önüne geçebilirsiniz.
Bir web sitesinin gelişi güzel bir şekilde hazırlanarak, arama motorlarında üst sıralarda yer almasını beklemek çokta mantıklı olmayacaktır. Bu nedenle SEO çalışmaları çok önemlidir. SEO uzmanları karşılaşılabilecek her sorunu ve olumsuzluğu düşünerek gerekli tedbirleri almak zorundadır. Ancak bu şekilde çok daha web sitenizde amaçladığınız hedeflere ulaşabilirsiniz. Bu alanda Robot.txt analizi ve hataları tespit etme çalışmaları yaparken check URL kısmında doğrudan kendi sitenizin adını kullanılabilirsiniz. Ya da User Agents kısmında hangi arama motoruna hangi standartlarını verileceğini manuel olarak girebilirsiniz. Ancak önerilen User Agents kısmının hiç bozulmadan kullanılmasıdır. Friendfeed içerisindeki robot.txt dosyasında yapılan analizlerde ise bu kullanımların başarılı gözükmesi sağlanabilir.
Bir önceki yazımız olan Seo’da Yazı Etiket İlişkisi başlıklı makalemizde seo’da yazı etiket ilişkisi hakkında bilgiler verilmektedir.
[…] önceki yazımız olan Robot.txt Analizi Ve Hataları Tespit Etme başlıklı makalemizde robot.txt analizi ve hataları tespit etme hakkında bilgiler […]